EXPOSICIÓ DE PATCHWORK
L'Associació Cultural de Tírig vol agrair a Maite i a Pili la seua col.laboració en l'exposició de patchwork realitzada el diumenge 14 d'agost, tant per la qualitat dels treballs aportats com per la quantitat i varietat de les peces exposades. També es vol constatar i agrair la nombrosa participació i assistència del veïns i veïnes de la població així com la presència i el suport de la delegada de l'Associació Espanyola de Patchwork, Sara Pallarés (cliqueu sobre el nom i entrareu al seu blog).
MOLTES GRÀCIES!!
Ací teniu unes fotos per recordar de la jornada:
Què és el PATCHWORK?
Per definició PATCHWORK és tot allò que amb retalls de roba cosits forma una peça més gran, que una vegada encoixinada amb una guata i una roba pel darrere forma una unitat: una manta, un tapís, el davant d’un coixí o mil coses que es poden crear amb una mica d’imaginació.
Origen i evolució del patchwork
L’origen del patchwork és incert perquè a totes les cultures del món hi ha formes de patchwork que tenen diferents noms i han patit diverses evolucions. Un exemple el tenim a l’antic Egipte amb les capes encoixinades dels faraons. També els beduins del desert fabricaven les alforges dels camells amb patcwork així com les tendes on vivien. A l’Índia s’usava per fer els vestits i abrics de festa.
La creença més estesa és que va arribar a Europa a l’Edat Mitjana, quan els cavallers tornaven de les creuades de Terra Santa, i van portar la genial idea de la roba encoixinada, ja que se la podien posar a sota de les pesades armadures per evitar frecs entre el cos i el ferro. També era un aïllant perfecte perquè protegia del fred i no pesava.
Al segle XVI, amb la colonització del Nou Món, els emigrants van fer arribar a Amèrica aquesta tècnica de la roba encoixinada i potser ha estat allà on més s’ha conservat la tradició. Com que l’arribada de subministres en vaixell no era sempre regular i la gent havia d’aprofitar els escassos elements que hi havia a l’abast, no era estrany reciclar una vegada i una altra retalls de roba que cada cop eren més i més petits.
Amb la Revolució Industrial, al segle XIX, arriben noves teles i nous estampats i la confecció de roba amb retalls i pedaços es va convertir en un hobby i una forma d’expressió popular. S’esdevé normal que les dones es reunisquen per fer patchwork. Hi ha pel•lícules on apareix aquest costum, com On resideix l’amor, Set novies per a set germans o Únic testimoni entre d’altres. El patchwork és una activitat social per a dones però que els homes també hi són ben rebuts.
Avui en dia el patchwork ha traspassat fronteres i arriba amb força a tot arreu. Les diferents tècniques del patchwork permeten que tothom que tinga una mínima idea de cosir o, fins i tot, que no haja cosit mai, aconseguisca bons resultats.
Hi ha més de 60 formes diferents de fer patchwork. Seria un encert no trobar-ne una d’adequada per a nosaltres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada